Start » Kotlety

Burgery z amarantusem

18 grudnia 2016 0 Komentarzy

Wegańskie burgery z kotletem z nasion amarantusa. Zadziwiająco smaczne, jak na amarantus, którego nie jestem wielką fanką, ale jadam głównie dla wartości odżywczych. Kasza jaglana jest tu idealnym spoiwem.
W wersji wegetariańskiej można dołożyć do bułki po plastrze sera.

burger z amarantusem i k. jaglaną
burger z amarantusem i k. jaglaną

KOTLETY:

  • 120 g amarantusa
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka suszonej cebuli w płatkach
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 50 g posiekanych czarnych oliwek
  • 50 g pokrojonej w kostkę papryki
  • ew. sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
DODATKOWO:
  • papryka konserwowana
  • cukinia
  • czerwone pesto
  • 6 bułek

KOTLETY:

Ugotować kaszę jaglaną. Zblednować. Ugotować amarantus, dokładnie odsączyć. Połączyć z pozostałymi składnikami oprócz bułki tartej. Uformować kotlety wielkością dopasowane do bułek. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor.

 

Cukinię pokroić wzdłuż na niezbyt grube paski. Podsmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej) na małej ilości oleju.
Bułki przekroić na pół.
Posmarować czerwonym pesto. Przełożyć papryką konserwową, cuknią i kotletem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: