Start » Kotlety

Burgery z cieciorką

10 listopada 2016 0 Komentarzy

Wegańskie burgery z kotletem z cieciorki. Smaczniejsze są wg mnie kotlety smażone, ale zdrowsza wersja z piekarnika, jest bardziej chrupiąca.

Z podanej porcji wychodzi około 6 sztuk.

burger z cieciorką

burger z cieciorką

  • 6 bułek
  • 240 g ugotowanej cieciorki (równowartość jednej 400 g puszki)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • marchew
  • awokado
  • korniszony
  • kawałek świeżego ogórka
  • czerwone pesto
  • sól
  • ew. olej do smażenia
  • bułka tarta /otręby

 

Kaszę ugotować, zblednować wraz z odsączoną cieciorką. Wymieszać z sosem sojowym, czosnkiem, orzeszkami ziemnymi, doprawić solą. Jeśli są mało zwarte, dodać nieco bułki tartej (lub otrębów żytnich/ orkiszowych). Uformować kotlety dopasowane do wielkości bułek. Obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 40 minut (po 20 minutach obrócić kotlety na 2-gą stronę) lub usmażyć na rozgrzanym oleju.
Marchew obrać. Obierakiem do warzyw ściąć cienkie wstążki. Awokado obrać, pociąć w  plastry.Korniszony pokroić wzdłuż na plastry. Ogórka obrać, pokroić w talarki.
Bułki lekko zmoczyć, opiec nad palnikiem. Przekroić na pół.  Obie połówki posmarować czerwonym pesto. Przełożyć plastrami warzyw. Włożyć kotlet. Złożyć bułkę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: