Start » Pieczywo

Burgery z seitanem

10 lipca 2013 0 Komentarzy

Wegańskie burgery z seitanem w roli głównej. Seitan, zwany chińskim mięsem, miałam okazję jeść pierwszy raz. W smaku jest nico bardziej wyrazisty niż tofu, ale jak dla mnie, dość delikatny. Otrzymuje się go z mąki pszennej, zawiera duże ilości białka.
Można go kupić np. w  sklepie evergreen.pl albo przygotować samodzielnie- może w przyszłości spróbuję.
Miałam akurat  2 burgery o łącznej wadze 180 g, każdy przekroiłam na pół, na 4 porcje.
Burgery seitanowe można zastąpić dowolnym kotletem.

 

burger z seitanem

burger z seitanem

 

    • 4 bułki, najlepiej ziarniste
    • 180- 200 g burgerów z seitanu
    • 1 duże, miękkie awokado
    • 1 marchew
    • ogórek szklarniowy
    • cebula czerwona

pomidory suszone

burger weganski

burger weganski

Spód bułki posmarować awokado, wyłożyć cienko pokrojoną w paski obraną marchew. Przełożyć plastrami cebuli, burgerem seitanowym, plastrami ogórka i kawałkami suszonych pomidorów. Przykryć bułką.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: