Start » Warzywa

Cebulowe bhajias

9 maja 2011 0 Komentarzy

Jedno z moich ulubionych indyjskich dań, które musiało w końcu pojawić się na blogu. Kawałki warzyw panierowane w cieście z przyprawami tworzą  przepyszne połączenie.

Nie ograniczam się absolutnie do samej cebuli, używam do tej potrawy także paprykę, cukinię, podgotowane ziemniaki i kalafior. Cukinie i ziemniaki kroić na plastry, kalafiora podzielić na różyczki, paprykę pokroić na kawałki.

Najsmaczniejsze z dodatkiem zimnych sosów, najlepiej na bazie jogurtu.

Przepis z : „Kuchnia indyjska  najlepsze przepisy”  Mridula Baljekar, Rafi Fermandez, Shehzad Husain i Manish Kanani.

smażone warzywa w cieście

smażone warzywa w cieście

  • 225 g mąki z cieciorki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki asafetydy
  • sól
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki nasion cebuli (pominęłam)
  • 2 duże cebule pokrojone na cienkie plastry
  • 2 zielone posiekane chili
  • 50 g posiekanej świeżej kolendry (pominęłam)
  • woda
  • olej

Wymieszać mąkę, sproszkowane chili, kurkumę, proszek do pieczenia,asafetydę i sól. Dodać grubo roztarte nasiona czarnuszki, kopru, kminku, plastry cebuli, zielone chili i świeżą kolendrę. Dokładnie wymieszać. Dodać taką ilość wody, by powstało gęste ciasto.
Rozgrzać olej, łyżką wykładać porcje ciasta i smażyć  z obu stron na złoto.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: