Start » Ciasta drożdżowe

Chała

28 grudnia 2013 0 Komentarzy

Przepis z miesięcznika „Kuchnia”, z adnotacją, że pochodzi z forum Żydów Polskich.

Z podanej porcji wychodzi 1 duża lub 2 mniejsze chałki.

chala

chala

 

  • 40 g drożdży
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody + 4 łyżki(lub więcej)
  • 550 g mąki
  • duże jajko
  • 2 łyżki masła

DODATKOWO:

żółtko

mak/ sezam/ kruszonka

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłą wodą i wymieszać z 3 łyżkami mąki. Zostawić, aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, jajko wymieszane z pozostałym cukrem, rozpuszczone ciepłe masło i wodę.
Zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieść, podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować wałek, zapleść warkocz. Końce połączyć i podwinąć pod spód.
Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Posmarować żółtkiem, posypać sezamem, makiem lub kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 25-30 minut.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: