Start » Strączkowe

Chili fasolowe

17 maja 2015 0 Komentarzy

Fasola z kukurydzą w sosie pomidorowym. Podawać np. z ryżem, dzięki czemu danie będzie zawierać pełnowartościowe białko.

chili fasolowe

chili fasolowe

 

  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • cebula, pokrojona w małą kostkę
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 400 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 400 g ugotowanej białej fasoli
  • 200 g mrożonej kukurydzy lub z kolby
  • chili w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki masali (kolendra, kumin, kardamon, kurkuma)
  • sól
  • pieprz

 

Na rozgrzanym tłuszczu smażyć ciągle mieszając cebulę, aż do zarumienienia (ok. 5 minut). Dodać pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, wywar, przyprawy. Dusić 10 minut. Dodać oba rodzaje fasoli,  kukurydzę i dusić kolejne 10 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: