Start » Pieczywo

Chleb bez mąki

13 maja 2013 0 Komentarzy

Nastała ostatnio moda na chleb bez mąki. Jest on szumnie nazywany chlebem, który zmienia życie…Ponoć spoiwem w tym wypieku są nasiona babki płesznik (do dostania w aptekach), ale ja upiekłam go bez ich dodatku. Chleb nieco się kruszył, więc pewnie wypróbuję też wersję z babką.
Uwaga: babka płesznik używana jest jako środek poprawiający regulację pracy jelit.
Do chleba nie dodaje się też żadnych spulchniaczy.
Bochenek jest bardzo wilgotny i zachowuje świeżość kilka dni.

 

chleb bez maki

chleb bez maki

 

 

  • 135 g ziaren słonecznika
  • 90 g siemienia lnianego
  • 145 g płatków owsianych
  • 65 g orzechów laskowych/migdałów
  • 4 łyżki nasion babki płesznik
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego  / płynnego miodu
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego / masła
  • 300- 350 ml wody

Wymieszać wszystkie składniki -dolewając wodę stopniowo, aby nie było jej za dużo (wówczas będzie wyciekała). Przełożyć do małej  keksówki i odstawić najlepiej na noc (trzymałam w lodówce), owiniętej folią.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 20 minut. Wyjąć chleb z formy i piec na blasze dalsze 30- 40 minut.
Kroić po wystudzeniu.

 

 

Może być przechowywany w temperaturze pokojowej do 5 dni, dobrze znosi mrożenie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: