Start » Chleby, bułki na drożdżach, proszku do pieczenia, sodzie

Chleb bezglutenowy pełnoziarnisty

5 listopada 2017 0 Komentarzy

Chleb z wykorzystaniem wartościowych mąk tj. mąka teff czy gryczana. Szybki w wykonaniu, bo bez wykorzystania zakwasu czy drożdży.
Dla mnie nie jest ideałem jeśli chodzi o smak, ale od czasu do czasu można sobie urozmaicić takim zdrowszym pieczywem kanapki.

Przepis z książki: „Zdrowe desery i wypieki” – Henrietta Inman, z moimi zmianami.

 

bezglutenowy chleb razowy

bezglutenowy chleb razowy

 

  • 1 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 150 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 90 g mąki teff
  • 75 g mąki z ryżu brązowego
  • 75 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g ziaren słonecznika
  • 15 g melasy (2 łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 5 łyżek mielonego siemienia lnianego, wymieszanego z niewielką ilością wody

 

 

Dno foremki o wymiarach 17 cm x 10 cm x 6,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mleko migdałowe wymieszać z octem jabłkowym, odstawić na kilka minut.
Wymieszać mąki z solą, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodać słonecznik.
Do mleka z octem dodać olej, melasę i gumę ksantanową. Chwilę wymieszać ręcznym blenderem. Dodać siemię lniane, ponownie wymieszać , dodać do suchych składników. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy, wierzch wygładzić łyżką. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, następnie temperaturę obniżyć do 150 stopni C i piec jeszcze około 10 minut. Foremkę obrócić do góry dnem, wyjąć bochenek z formy, wyłożyć na blachę i piec kolejne 10 minut. Sprawdzić czy chleb jest upieczony uderzając w jego spód. Chleb powinien wydać głuchy odgłos.
Przechowywać do 5 dni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: