Start » Chleby, bułki na drożdżach

Chleb / bułki pszenne z razowej mąki

6 stycznia 2012 0 Komentarzy

Ostatnio bardzo rzadko piekę pieczywo. A że zapomniałam wczoraj kupić chleb /bułki, a dziś sklepy nieczynne, był powód by je zrobić.

Pierwsze moje  wrażenie po skosztowaniu bułek, było takie, jakbym nie posoliła ciasta. Ilość soli w przepisie jest dość symboliczna, więc większości osób będzie doskwierał brak soli. Z zalet – bułki mają bardzo chrupiącą skórkę i są dość szybkie w przygotowaniu.

Przepis z książki ” Kuchnia wegetariańska” Sarah Brown.

bulki razowe

bulki razowe

  • 700 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka melasy / miodu płynnego
  • 25 g mąki sojowej (niekoniecznie)
  • 425 ml  ( 1  3/4  szklanki) ciepłej wody
  • łyżka oleju

 

Wymieszać mąkę z solą.
Drożdże z melasą i mąką sojową rozetrzeć na gładką pastę. Wlać pół szklanki wody, ucierać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić w ciepłe miejsce, aż na powierzchni wytworzy się piana.

Drożdże przelać do mąki, dodać pozostałą wodę i olej. Mieszać łyżką, aż zacznie powstawać ciasto.
Wyrabiać, aż powstanie jednolite ciasto  – elastyczne i gładkie. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie, powinno podwoić swoją objętość. Wyjąć na stolnicę, mocno uderzyć pięścią. Ponownie wyrabiać kilka minut. Z kawała o wadze około 500 g uformwać podłużny bochenek, włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Zostawić do wyrośnięcia.
Drobne pieczywo formować z kawałków o wadze 75 g.
Chleb podwaja swoją objętość w ciągu 20-30 minut, bułeczki 10-15 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C – chleb 35-40 minut, bułki 15-20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: