Start » Chleby, bułki na drożdżach

Chleb domowy

12 kwietnia 2010 0 Komentarzy

Chleb z mieszanki do domowego wypieku chleba z ziarnem słonecznika „Polskie młyny”. Najbardziej smaczny 1-szego dnia po upieczeniu.  Receptura podana na opakowaniu.

chleb-ze-slonecznikiem

500 g mieszanki do domowego wypieku chleba z ziarnem słonecznika
300 ml wody
15 g świeżych drożdży / 7 g

Wsypać do głębokiej miski mieszankę, wodę i drożdże. wyrabiać mikserem na najniższych obrotach 5 minut, potem kolejne 5 minut na najwyższych obrotach. Odstawić ciasto  na 20 minut.
Formę o wymiarach 25 cm x 11 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 h.  Piec w temperaturze 200-220 stopni C około 50 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: