Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb litewski

15 grudnia 2012 0 Komentarzy

Mocno wilgotny,  o aromacie kminku. Skórka idealnie chrupiąca, nie za gruba.
Jak najbardziej lubię smak kminku, ale trauma z dzieciństwa powoduje, że do wypieku pieczywa dodaję tę przyprawę wyłącznie w postaci zmielonej.
Otręby dodałam żytnie.
Dla szybszego wyrośnięcia chleba, dodałam także trochę drożdży, które rozpuściłam w minimalnej ilości ciepłej wody.

Przepis na chleb litewski zaczerpnęłam z tej strony.

chleb litewski

chleb litewski

ZACZYN:

  • 50 g zakwasu żytniego
  • 130 g maki żytniej razowej
  • 120 g wody
  • 90 g  maki żytniej
  • 110 g wody

CIASTO WŁAŚCIWE:

  • cały powyższy zaczyn
  • 100 g otrębów
  • 200 g wrzącej wody
  • 2 łyżki kminku
  • 350 g mąki żytniej razowej (odjąć 25 g do uprażenia)
  • 150 g mąki żytniej chlebowej
  • 300 g wody letniej
  • około 10 g świeżych drożdży
  • 1-2 łyżki melasy
  • 1 łyżka soli

 

ZACZYN:

3 pierwsze składniki wymieszać, odstawić na noc na 8-12 h.

Następnego dnia dodać 90g  mąki żytniej oraz 110 g wody.  Odstawić na 3-4 godziny (odstawiłam na około 8 h) przykryte np. folią.

 

CIASTO WŁAŚCIWE:

W tym samym czasie kiedy robimy zaczyn, otręby zalać 200 g wrzącej wody. Wymieszać z kminkiem. Odstawić pod przekryciem. 2 łyżki mąki razowej uprażyć na suchej patelni na  brązowy kolor.
Wymieszać ciasto zakwaszone z reszta składników, oprócz soli.  W odrobinie wody rozpuścić  sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość.  Ciasto wyłożyć do keksówki do połowy wysokości, wygładzić,  smarując powierzchnię wodą.
Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu  wierzch ponownie posmarować wodą.

Wyrośnięty chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C. Piec 15 minut. (Spryskałam piekarnik wodą).
Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C , piec 30 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę  do 180 stopni  C i dopiec ok. 25 minut.  Dopiekałam już na samej kratce, bez foremki.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: