Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb Michela Suasa

10 sierpnia 2012 0 Komentarzy

Kolejny przepis od Tatter.
Zdecydowanie preferuję chleby żytnie, ale ciekawość i chęć testowania nowych receptur bierze górę. Chleb M. Sausa to chleb pszenno -żytni na zakwasie, z dominacją mąki pszennej.
Ten chleb nie jest taki wilgotny jak żytnie wypieki, za to zdecydowanie lepiej się kroi. W smaku jest mocno kwaśny.
Pominęłam drożdże, chleb świetnie bez nich wyrasta.
Nie miałam mąki T85, całość zstąpiłam mąką pszenną razową.

Piekłam w silikonowej  formie o wymiarach wewnętrznych: 26 cm x 10 cm x 7 cm.

chleb .m suasa

chleb .m suasa

 

 

 

ZACZYN:

  • 80g mąki pszennej razowej żarnowej
  • 60g wody
  • 20g a  zakwasu żytniego


NAMACZANKA:

  • 18g siemienia lnianego
  • 18g ziaren słonecznika
  • 18gsezamu
  • 19g płatków owsianych
  • 40g wody

CIASTO WŁAŚCIWE:

  • 260g mąki pszennej razowej T85*
  • 100g mąki żytniej razowej (żarnowej)
  • 40g mąki żytniej sitkowej
  • 280g wody
  • 12g soli
  • 2g świeżych drożdży
  • cały zaczyn
  • cala namaczanka

 

 

ZACZYN:

Składniki wymieszać i odstawić pod przykryciem na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

NAMACZANKA:

Składniki wymieszać, zalać wodą, przykryć, odstawić na minimum 2 godziny.

CIASTO WŁAŚCIWE:

Wszystkie składniki oprócz namaczanki wymieszać,   wyrabiać przez 5 minut. Dodać namoczone ziarna i znów zagnieść. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem na 90 minut.
Po tym czasie znów krotko zagnieść i zostawić na kolejne 30 minut. Ukształtowałać podłużny bochenek i złączeniem w górę zostawić go w koszu do wyrastania na 1 godzinę.

Piec w temperaturze 240 stopni C z parą wodą przez 10 minut, potem w temperaturze 230 stopni C przez 35 minut. Zostawić po upieczeniu w piekarniku na jakieś 10 minut.

 

*Mąkę T85   można zastąpić mieszanką mąk: 85% mąki pszennej razowej z 15% pszennej chlebowej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: