Start » Pieczywo

Chleb naan

8 kwietnia 2012 0 Komentarzy

Chlebek naan, to typowy dodatek w  kuchni indyjskiej do wielu potraw m.i.n. warzywnych. Niestety, ten upieczony w domu odbiega w smaku od oryginału.  Nie mniej jednak będę testować inne przepisy na ten specjał, by trafić na najbardziej zbliżony do hinduskiego ideału.

Przepis z:  “Kuchnia indyjska” Shehzad Husain

pieczywo naan

pieczywo naan

 

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka świeżych drożdży

150 ml ciepłej wody

200 g mąki

1 łyżka ghee (sklarowane masło)

1 łyżeczka soli

DO POSMAROWANIA:

50 g masła

1 łyżeczka maku

mąka do podsypywania

 

 

Wymieszać wodę z pokruszonymi drożdżami i cukrem. Odstawić na 10 minut, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.

Do miski wsypać mąkę, dodać ghee, sól i rozpuszczone drożdże. Dobrze wymieszać, zagnieść ciasto. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę , zagniatać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć i odstawić na około 1 1/5 h do wyrośnięcia.
Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i ugniatać 2 minuty. Odrywać małe kawałki i formować w dłoniach placki o średnicy 12 cm i grubości 1 cm.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 7-10 minut.

Na koniec posmarować masłem i posypać makiem (pominęłam).
Piekłam w temperaturze 230 stopni C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: