Start » Chleby, bułki na drożdżach, proszku do pieczenia, sodzie

Chleb orkiszowy z topinamburem

30 listopada 2017 0 Komentarzy

Wypieka się chleby z dodatkiem ziemniaków, które nadają pieczywu wilgotności, więc czemu nie spróbować z popularnymi o tej porze roku topinamburami?
Warzywo to jest delikatnie wyczuwalne po upieczeniu, a chleb upiekłam z mieszanej mąki orkiszowej.

 

chleb z topinamburem

chleb z topinamburem

 

  • 200 g maki orkiszowej (typ 450)
  • 100 g mąki orkiszowej razowej
  • 250 g topinamburu
  • 125 ml wody
  • 8 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

 

Topinambury obrać, ugotować  (najlepiej na parze) do miękkości. Zblendować.
Cukier wymieszać z wodą, drożdżami i łyżką mąki. Odstawić pod przykryciem, aż rozczyn zacznie pracować.
Wymieszać z pozostałymi składnikami. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, na około 1h.
Ciasto przełożyć do foremki, zostawić ponownie do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut. Wyjąć z foremki i dopiekać jeszcze około 10 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: