Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb pszenno-żytni

12 czerwca 2012 0 Komentarzy

Przepyszny, ze znaczną przewagą mąki pszennej chleb. Choć znacznie uprościłam oryginalną  recepturę, wyszedł znakomity. Wyrabiałam w maszynie do chleba.
Piekłam w foremce.

Przepis ze strony Tatter, podaję w swojej wersji.

chleb pszenno zytni Tatter

chleb pszenno zytni Tatter

ZACZYN:

  • 100 g  zakwasu żytniego
  • 125 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 30 g wody

CIASTO WŁAŚCIWE:

  • 575 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 340 – 390 g letniej wody

 

ZACZYN:

Składniki wymieszać. Przełożyć do miski i szczelnie przykryć. Odstawić na 4 godziny (lub dłużej) do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Należy poczekać, aż przynajmniej podwoi objętość.

CIASTO WŁAŚCIWE:

Wyrośnięty zaczyn połączyć ze składnikami ciasta właściwego. Zagnieść (około 12 minut). Przełożyć do foremki, odstawić do wyrośnięcia na około 3 h.

Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 260 stopni C i piec 10 minut z parą wodną. Po tym czasie wyjąć pojemnik z wodą z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 230 stopni C i piec jeszcze 20-25 minut.
Studzić na kratce.

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: