Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

16 maja 2012 0 Komentarzy

Uwielbiam piec chleby, szczególnie odkąd mam maszynę do wypieku chleba, która za mnie wykonuje najbardziej monotonną czynność zagniatania ciasta.
Ciągle podglądam taki bochen jak wyrasta, najpierw przed pieczeniem, potem już w piekarniku.
Najgorszy etap to oczywiście oczekiwanie, aż chleb ostygnie, by się do niego dobrać…

Chleb wyrabiałam w automacie do chleba. Piekłam w garnku rzymskim.
Garnek wstawia się wyłącznie do zimnego piekarnika. Po osiągnięciu 230 stopni C, zdejmuję przykrywkę i dalej piekę bez niej.
Wcześniej garnek należy namoczyć w zimnej wodzie przez około 15 minut, wytrzeć szmatką, wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi.

Przepis ze strony  Liski, z książki J. Hamelmanna.

 

chleb pszenno-zytni na zawkasie

chleb pszenno-zytni na zawkasie

ZACZYN:

  • 360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 300 g wody
  • 20 g zakwasu żytniego

CIASTO WŁAŚCIWE:

  • 230 g mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 400 g wody
  • 1 płaska łyżka soli morskiej
  • 3 g drożdży suszonych instant

 

 

ZACZYN:
Składniki wymieszać,  przykryć  i odstawić na 12-16 godzin.

CAŁOŚĆ:
Następnie dodać  do zaczynu wszystkie pozostałe składniki z ciasta właściwego. Dokładnie wymieszać, do połączania składników (około 5 minut). Zostawić pod przykryciem na około 30-60 minut.

Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym i otrębami żytnimi. W przypadku formy silikonowej – nie trzeba. Zostawić do wyrośnięcia na  kolejne 50-60 minut.

Piekarnik nagrzewać do 230 stopni C. Piec 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C  i  piec jeszcze 30-40 minut.
Wyjąć do ostudzenia.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: