Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb pszenny cebulowo- czosnkowy na zakwasie

9 stycznia 2010 0 Komentarzy

Smaczny, wilgotny chleb o dość mocnym aromacie cebuli. Przepis zaczerpnięty z tej strony
Piekłam z połowy porcji w keksówce o wymiarach: 22 cm x 8 cm

chlebzcebula

200 g zakwasu żytniego
540 g mąki pszennej chlebowej ( typ 750)
400 ml wody
sól
cukier (około 1/2 łyżeczki)
średnia cukrowa cebula
mały ząbek czosnku

Wykonanie:
Mąkę i wodę z dodatkiem soli i cukru mieszamy i odstawiamy na około 30 min.
Następnie dodajemy zakwas i mieszamy intensywnie przez kilka minut. Pod koniec dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju i czosnek.

Wygniatamy jeszcze jakieś 5 minut i zostawiamy w naoliwionej misce na 2,5 – 3 godz. W tym czasie ciasto trzeba dwukrotnie odgazować poprzez dokładne wygniecenie. Ciasto powinno mieć konsystencję dość zwartą, ale nie za ścisłą.
Formujemy kształt i wkładamy do formy aby wyrosło na około 5 godzin. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. i pieczemy 30- 40 min.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: