Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

6 czerwca 2012 0 Komentarzy

Chleb jak dla mnie dość  zwykły. Piekłam go w foremce, nie składałam zatem ciasta, tylko po wyrobieniu od razu przełożyłam je do wyrastania do formy. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.

Przepis stąd.

Wybieram się na krótki odpoczynek w Bory Tucholskie :) , więc przez kilka dni nie będzie nowych wpisów.

pszenny na zakwasie

pszenny na zakwasie

 

ZACZYN:

  • 650 ml lekko ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1/4 – 1/3 szklanki aktywnego zakwasu (użyłam żytniego)

 

 

CIASTO WŁAŚCIWE:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 25 g soli
  • cały wcześniejszy zaczyn

 

ZACZYN:

Wszystkie składniki wymieszać. Przykryć folią, pozostawić w temperaturze pokojowej na noc.

CIASTO WŁAŚCIWE:

Ciasto można zagnieść ręcznie lub wyrobić mikserem. Ręcznie: mąkę wymieszać z solą i zaczynem. Ciasto będzie mokre i dość lepiące. Nie należy jednak podsypywać dużo więcej mąki. Wyrobić porządnie, by było gładkie. Najłatwiej zrobić to dobrym mikserem: miksować ciasto około 10 minut, do gładkości.

Ciasto uformować w kulę, umieścić w misce. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około  4 godziny. W tym czasie, w równych, godzinnych odstępach ciasto wyrabiać i zagniatać (czyli 3 razy w ciągu 4 godzin).

Ciasto podzielić na 2 części, uformować 2  bochenki, umieścić je w oprószonych mąką koszach do wyrastania. Przykryć, pozostawić na 2 – 3 godziny do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 250 stopni przez 10  minut, z parą wodną, po czym obniżyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze około 40 minut.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: