Start » Chleby, bułki na drożdżach

Chleb razowy z ziarnami

18 grudnia 2012 0 Komentarzy

Bardzo sycący chleb, z chrupiącą skórką. Bogaty we wszelakie ziarna. Szczególnie odpowiada mi w tym chlebie dodatek maku.
Piekłam w garnku rzymskim (wstawionym do zimnego piekarnika).
Przepis ze strony Dorotus

chleb razowy z ziarnami

chleb razowy z ziarnami

 

 

  • 300 g mąki pszennej razowej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej jasnej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g soli
  • 10 g drożdży suchych / 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki miodu (pominęłam)
  • 340 ml wody
  • 80 g słonecznika
  • 80 g pestek dyni
  • 20 g maku
  • 40 g sezamu
  • 60 g siemienia lnianegoWIERZCH:
  • 40 g sezamu

 

Mąki, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę, miód i nasiona łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać  około 10 – 15 minut. Odłożyć w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do podwojenia objętości (około 2 godzin).
Krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 23 x 10 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Naciąć chleb wzdłuż ostrym nożem do połowy głębokości. Posmarować z wierzchu letnią wodą, posypać sezamem.  Ponownie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 230 C przez około 30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: