Chleb razowy z ziarnami
Bardzo sycący chleb, z chrupiącą skórką. Bogaty we wszelakie ziarna. Szczególnie odpowiada mi w tym chlebie dodatek maku.
Piekłam w garnku rzymskim (wstawionym do zimnego piekarnika).
Przepis ze strony Dorotus
- 300 g mąki pszennej razowej chlebowej
- 100 g mąki żytniej jasnej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 10 g soli
- 10 g drożdży suchych / 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżki miodu (pominęłam)
- 340 ml wody
- 80 g słonecznika
- 80 g pestek dyni
- 20 g maku
- 40 g sezamu
- 60 g siemienia lnianegoWIERZCH:
- 40 g sezamu
Mąki, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę, miód i nasiona łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać około 10 – 15 minut. Odłożyć w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do podwojenia objętości (około 2 godzin).
Krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 23 x 10 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Naciąć chleb wzdłuż ostrym nożem do połowy głębokości. Posmarować z wierzchu letnią wodą, posypać sezamem. Ponownie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 230 C przez około 30 minut.

Dodaj komentarz!