Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb rosyjski z ziemniakami

5 sierpnia 2012 0 Komentarzy

Tym razem chleb z mąki pszennej i w dodatku białej. Bardzo zachwalany przez tych, co już testowali ten przepis. Pieczywo wychodzi bardzo wilgotne. Trzeba poczekać z krojeniem go, aż całkowicie się ostudzi, natomiast zdecydowanie najłatwiej się go kroi na 2-gi dzień.
Chleb piekłam bez drożdży. Urósł dość szybko, ale nie wiem dokładnie ile czasu to trwało, bo nie było mnie w domu około 4 h, a po przyjściu chleb  już dotykał folii (zabezpieczającej chleb podczas rośnięcia). Użyłam mąki pszennej typ 650.
Piekłam w foremce.

Przepis ze strony Tatter

chleb rosyjski

chleb rosyjski

 

 

 

  • 225g ugotowanych ziemniaków, przepuszczonych przez praskę
  • 2 łyżki masła
  • 115 g  zakwasu żytniego razowego
  • 100 g wody z gotowania ziemniaków
  • 350 g pszennej maki chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
Ziemniaki ugnieść z masłem. Zakwas wymieszać  z woda. Dodać  mąkę pszenną, ewentualnie drożdże i sól, dodać ziemniaki, opcjonalnie kminek. Wyrobić gładkie, ścisłe ciasto. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok. 1 godziny). Ciasto wyłożyć na stół i odgazować. Ukształtować bochenek i włożyć go do omączonego kosza złączeniem w gorę. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie rozgrzać piec do 230 stopni C. Wyrośnięty bochenek przełożyć na łopatę, szybko naciąć i wsunąć do naparowanego pieca. Piec z parą przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę pieca do 210 stopni C i piec kolejne 15 minut. Dopiekać 10 minut w 200 stopniach C.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: