Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb węgierski na zakwasie

3 kwietnia 2010 0 Komentarzy

W końcu przetestowałam wychwalany przez wielu kucharzących garnek rzymski. Jest to gliniane naczynie, w którym można przygotowywać potrawy bez tłuszczu. Przy wypieku chleba  w  garnku rzymskim skórka jest bardzo chrupiąca.

Chleb, który mogę polecić wszystkim, którzy rozpoczynają  swoją przygodę z wypiekami  na zakwasie. Chleb jest pyszny, wilgotny, ślicznie wyrasta. Przepis zaczerpnięty z bloga Liski.

chleb wegierski

200 g wody
3 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
450 g zakwasu żytniego
450 g mąki pszennej chlebowej
3 płaskie łyżeczki soli morskiej (jeśli kamienna, dajemy mniej)
150 g ugotowanych ziemniaków przeciśnietych przez praskę
1 łyżka kminku

Wymieszać drożdże z cukrem oraz wodą, odstawić  na 15 minut.
Po kolei dodawać pozostałe składniki – najpierw płynne, potem suche. Zagnieść ciasto – można mikserem z hakiem.
Ciasto będzie dosyć luźne i klejące. Przełożyć do miski, przykryć folią i pozwolić mu odpocząć 30 minut.
Keksówkę lub gliniany garnek spryskać olejem i wysypać otrębami żytnimi.
Przełożyć ciasto i odstawić do wyrośnięcia (mniej więcej 3 h).
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić wyrośnięty chleb i piec ok. 45 minut. Jeśli pieczemy w garnku – garnek wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na temp. 180 st C i pieczemy ok. 60 minut (w zależności od tego, jak szybko nagrzeje się piekarnik. Od momentu osiągnięcia przez niego temp. 180 st C, czas pieczenia wynosi ok. 45 minut).
Upieczony chleb popukany od spodu, wydaje głuchy odgłos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: