Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb z mąką jaglaną

30 listopada 2012 0 Komentarzy

Do tego chleba już raz robiłam podejście. Prawie nie rósł, nawet go nie upiekłam, zakończył swój żywot dość marnie.
Tym razem zdecydowałam się dodać trochę drożdży. To znacznie skróciło całą procedurę przygotowania chleba.
Zakwasu użyłam żytniego, a mąki jaglanej razowej. Poniżej podaję przepis w wersji zmodyfikowanej.
Dodatek mąki z prosa (jaglanej) nie może być zbyt duży w stosunki np. do mąki pszennej gdyż nie zawiera glutenu.
Piekłam w foremkach jedna o wymiarach wewnętrznych: 26 cm x 10 cm x 7 cm, druga: 20 cm x 10 cm x 7 cm

Oryginalny przepis na stronie Tatter

chleb z maka jaglana

  • 400 g  mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki jaglanej razowej
  • 200 g  zakwasu żytniego
  • 15 g drożdży świeżych
  • 230 ml letniej wody
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka soli
  • 100 g uprażonych nasion słonecznika

Obie mąki, rozkruszone drożdże zakwas i wodę wymieszać w misce i odstawić na 20 minut (mieszałam w maszynie do chleba). Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.  Przełożyć do foremek i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około  2 godziny).
Piekarnik rozgrzać do 240  stopni C i piec z parą wodną (piekarnik spryskany wodą) 15 minut. Temperaturę obniżyć do 200 stopni C i piec kolejne 15 minut.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: