Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb z San Francisco

6 stycznia 2010 2 Komentarze

Jeden z najlepszych chlebów na zakwasie jakie piekłam. Świetna, idealna skórka, wilgotny miąższ. Jego dodatkową zaletą jest także fakt, że chleb ten jest naprawdę niezawodny i nie bez powodu poleca się go osobom dopiero zaczynającym swoje wypieki z zakwasem.
Przepis pochodzi z forum CinCin – Liski

zchleb z san francisco

2 łyżeczki drożdży instant
200 g mąki pszennej razowej
400 g mąki pszennej białej
pół łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
1 i 1/4 łyżeczki soli
250 g zakwasu żytniego lub pszennego
375 ml wody

Do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką mleka.

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić na 15 minut. Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu, aż podwoi objętość (około 30 minut).
Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub jednej dużej (piekłam w głębokiej formie 13 x 27 cm). Odstawić, aby wyrósł, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec w temperaturze 230ºC przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200ºC i piec kolejne 35 minut. Studzić na kratce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Komentarze »

  • Ania pisze:

    Zamierzam wyprobowac ten przepis. Bedzie to moj pierwszy chleb jednak nie wiem jak zrobic zakwas pszenny lub zytni. Bede bardzo wdzieczna za pomoc. Z gory serdecznie dziekuje i pozdrawiam!

  • Mirencja (author) pisze:

    Polecam wczytać się w procedurę tworzenia zakwasu np na tej stronie:
    http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Zakwas.html
    Można też kupić zakwas, ale chyba lepiej zrobić samemu i mieć 100% gwarancję co się w nim znajduje:)

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: