Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb ze słonecznikiem i żytem

4 maja 2012 0 Komentarzy

Bardzo lubię testować przepisy na chleby od Tatter.
W tym, jedynym moim zastrzeżeniem, jest nieco za wysoka temperatura pieczenia. Chleb w silikonowej foremce lekko się przypalił.

Żytnią łamankę można zastąpić płatkami żytnimi. Ja użyłam całych ziaren żyta. Syrop słodowy zastąpiłam miodem.

Piekłam z połowy ilości.

 

chleb z zytem i slonecznikiem

chleb z zytem i slonecznikiem

 

 

ZACZYN ZAKWASOWY:

  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 160 g wody
  • 1 łyżka zakwasu

ŻYTNIA NAMACZANKA:

  • 167 g łamanego żyta
  • 167 g wody

CIASTO WŁAŚCIWE:

  • 633 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 – 150 g uprażonych ziaren słonecznika
  • 473 g wody
  • 21 g soli
  • 15 g drożdży świeżych / 7 g drożdży suchych
  • 15 g syropu słodowego
  • cała żytnia namaczanka
  • cały zaczyn zakwasowy

 

ZACZYN ZAKWASOWY:

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie folią, zostawić na 14 – 16 godzin w temperaturze pokojowej.

ŻYTNIA NAMACZANKA:

Łamane żyto zalać wodą,  przykryć folią, pozostawić  na 14 – 16 godzin w temperaturze pokojowej.

CIASTO WŁAŚCIWE:

Wszystkie  składniki ciasta i żytnią namaczankę połączyć w misce,  zagnieść ciasto (około 8 minut). Powinno  być średnio luźne i raczej lepkie.

Odłożyć przykryte ciasto w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na 2 części,  z każdej uformować bochenek. Włożyć je do koszy złączeniem w dół, lub do foremek (wysmarowanych uprzednio masłem i wysypanych otrębami). Przykryć folią. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 50 – 60 minut.

Piekarnik rozgrzać do 250 stopni C. Chleb wyłożyć z kosza na kamień, naciąć jego wierzch i wsunąć do pieca (lub piec w foremkach). Piec z parą przez 15 minut. Obniżyć temperaturę do 230stopni C i piec kolejne 30 minut. Gdyby chleb nabierał koloru za szybko, trzeba zmniejszyć temperaturę piekarnika.

Wystudzić na kratce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: