Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb żytni

2 maja 2012 0 Komentarzy

Chleb z chrupiącą skórką i bardzo miękkim, kleistym miąższem. Dość kwaśny, co nie każdemu odpowiada. Za pierwszym razem, piekłam go jeszcze zimą, chleb więc wyrastał na grzejniku i trwało to przepisowo około 5 h. Tym razem, bez dodatkowego źródła ciepła, rósł o wiele dłużej, około 13 h.

Piekłam z mąki żytniej typ – 700.

Piekłam z połowy ilości w formie silikonowej o wymiarach górnych foremki:  20 cm x 10 cm.

Przepis stąd.

chleb zytni

chleb zytni

MIX:

  • 240 g wrzącej wody
  • 60 g mąki żytniej zwykłej

CIASTO WŁAŚCIWE:

  • 200 g zakwasu żytniego
  • 50 g wody
  • 300 g mixu, sporządzonego wcześniej
  • 300 g mąki żytniej zwykłej
  • 1 łyżeczka soli

 

Składniki  zmiksować / wymieszać, tak, aby nie było grudek. Odstawić na   1 godzinę lub do 24 godzin (pozostawiając na dłużej przykryć folią).

CIASTO WŁAŚCIWE:

Wszystkie składniki zmiksować. Ja używam do wyrobienia maszyny do chleba, tym bardziej, że ciasto jest kleiste i ciężkie do wygniatania.  Umieścić w formie wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami o wymiarach 10 x 20 cm. Przykryć folią, odstawić na około  5 godzin (lub dłużej) do wyrośnięcia. Ciasto powinno prawie dwukrotnie podwoić objętość. Przed samym pieczeniem spryskać wodą w sprayu.

Piec w temperaturze 210 stopni C przez około 50 minut. Po 5 minutach wierzch ponownie spryskać wodą w sprayu. Studzić na kratce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: