Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb żytni

15 lutego 2013 0 Komentarzy

Można dodać trochę drożdży by przyspieszyć wyrastanie ciasta.

chleb zytni

chleb zytni

 

  • 450 g mąki żytniej razowej
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 350 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki ziaren słonecznika

Wymieszać zakwas z 150 g mąki żytniej oraz 150 ml wody. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12h.

Dodać pozostałą mąkę i wodę oraz sól, wyrobić. Przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia.
Posypać ziarnami słonecznika.
Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni C, zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze około 40 minut.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: