Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie (66% Medium Rye)

16 lipca 2012 0 Komentarzy

Chleb który dostał najwyższe noty. Jest odpowiednio wilgotny, z chrupiącą – właściwej grubości  – skórką. W smaku nie za kwaśny, idealny.

Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny przepis znajduje się tutaj (66% Medium Rye).

Piekłam w silikonowej formie o wymiarach: 26 cm x 1o x 7 cm.

 

66 rye

66 rye

ZACZYN:
  • 100 g średniej maki żytniej sitkowej (typ 1400 )
  • 100 g średniej maki żytniej razowej
  • 160 ml wody
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
CIASTO WŁAŚCIWE:
  • 75 g średniej maki żytniej sitkowej (typ 1400 )
  • 75  g średniej maki żytniej razowej
  • 170 g mąki pszennej chlebowej
  • 215 ml wody
  • 10 g soli
  • cały powyższy zaczyn
ZACZYN:
Składniki wymieszać,   szczelnie przykryć i  odstawić na 14 godzin (maksymalnie do 16).
CIASTO WŁAŚCIWE:
Wymieszać zaczyn z pozostałymi składnikami, wyrobić ciasto. Przełożyć do foremki, odstawić do wyrośnięcia. U mnie to trwało 4 h w temperaturze pokojowej.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec z parą wodną przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 23 stopni C i piec kolejne 35 minut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: