Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb żytni z kardamonem

11 lutego 2013 0 Komentarzy

Mocno wilgotny, lekko aromatyczny chleb, który w smaku bardzo przypomina mi pumpernikiel.

chleb zytni z kardamonem

chleb zytni z kardamonem

 

  • 400 g mąki żytniej razowej
  • 350 ml wody
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu

 

Zakwas wymieszać z 100 g mąki i 150 ml wody. Odstawić pod przykryciem na 12 h do wyrośnięcia.
Połączyć z pozostałymi składnikami , wyrobić ciasto. Przełożyć do formy i zostawić w cieple do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 230 stopni C przez 10 minut z parą wodną, po czym zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec kolejne 20 minut.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: