Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb żytni z kminkiem

9 maja 2012 0 Komentarzy

Wszyscy wściekają się na słabe temperatury w maju, a mnie cieszy ten fakt.  Dlaczego, chociaż jestem mega zmarzlakiem? Ponieważ   kaloryfery znów grzeją i mogę bezproblemowo ogrzewać zakwas i mam ciepłą bazę do wyrastania pieczywa, nawet wieczorem!
Tym razem kolejny przepis ze strony Tatter. Znów chleb na zakwasie, znów żytni, gdyż takie lubię najbardziej.
Pieczywo jest dość kwaśne, zwarte, ale puszystości oczekuję od wypieków drożdżowych.
Kminek do chleba dodałam zmielony. Chociaż bardzo cenię sobie tę przyprawę, to całe ziarna kminku w pieczywie kojarzą mi się ze sklepowymi wypiekami z dzieciństwa, gdzie chleby często były posypywane okropną dla mnie warstwą wyskubywanego właśnie kminku :) .
Chleb wyrastał u mnie o wiele dłużej niż w przepisie, czyli około 5 godzin.
Piekłam z połowy ilości w formie silikonowej o wymiarach górnych foremki:  20 cm x 10 cm, z parą wodną( przez pierwsze 10 minut).

chleb zytni z kminkiem

chleb zytni z kminkiem

  •  350g  zakwasu żytniego razowego
  • 200g wody
  • 150g maki żytniej razowej
  • 100g maki pszennej razowej
  • 200g  pszennej maki chlebowej
  • 7g soli
  • 13g nasion kminku ( u mnie zmielony)

 

Wymieszać wszystkie składniki. Powstałe ciasto  zagniatać przez 6 minut
Uformować  kulę i włożyć ja do lekko naoliwionej miski. Zostawić pod przykryciem na 1-2 godziny.

Wyrośnięte ciasto lekko odgazować i ukształtować z niego kulę.  Umieścić ją złączeniem w dół w koszu wyłożonym lnianą ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2- 2 godziny. Przełożyć na blachę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez 10 minut. Następnie w 210 stopniach C kolejne 35 minut.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: