Start » Chleby, bułki na zakwasie

Chleb żytnio-orkiszowy

22 marca 2013 0 Komentarzy

Razowy chleb, żytnio -orkiszowy, o dość gęstej konsystencji, więc nie trzeba go piec w foremce. Piekłam na kamieniu.

chleb orkiszowo zytni

 

  • 200 g mąki orkiszowej razowej
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 10 g drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • ziarna słonecznika

 

Drożdże rozetrzeć z wodą, dodać oba rodzaje mąki, zakwas i sól. Wyrobić ciasto. Formować kulę, obtoczyć w ziarnach słonecznika.
Ostawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 2 h.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 45 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: