Start » Pieczywo

Chlebek z mąki z ciecierzycy

22 grudnia 2009 0 Komentarzy

Uwielbiam cieciorkę (ciecierzycę ) w każdej postaci.  Chlebki z tego przepisu bardziej kojarzą mi się z placuszkami.

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia indyjska” Shehzad Husain

chlebki z mąki z ciecierzycy

chlebki z mąki z ciecierzycy

100g mąki razowej

75 g mąki z cieciorki

1/2 łyżeczki soli

1 małą cebula

świeże liście kolendry posiekane

2 świeże posiekane zielone chili drobno posiekane (pominęłam)

150 ml wody

2 łyżki ghee (sklarowanego masła) , smażyłam na zwykłym maśle

Obie mąki przesiać i wymieszać z solą. Cebulę drobno posiekać i wraz z chili i kolendrą wymieszać z mąkami. Wlać wodę i zagnieć ciasto, które odstawić na 15 min. pod przykryciem.  Po tym czasie ciasto zagniatać około 5-7 min. Podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na 8 równych porcji na placki o średnicy ok 18 cm. Placki smażyć kolejno na patelni ustawionej na średnim ogniu, przewracając trzy razy i lekko smarując każdą stronę ghee. Podawać na gorąco.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: