Start » Chleby, bułki na drożdżach

Chrupiące bagietki

21 kwietnia 2012 0 Komentarzy

Jako, że ostatnio rozkręcam się z pieczywem domowym, skusiłam się na formę do pieczenia bagietek. Zakupu owej formy – z 3 korytami dokonałam w sklepie internetowym.  Zakres cen jest naprawdę bardzo szeroki, więc warto

Wybrałam tym razem nie  silikonową, a teflonu, perforowaną. Foremki też nie trzeba więc przed użyciem niczym smarować.

Upiekłam 3 krótsze bagietki w formie o wymiarach:  37 x 23 cm.

Można także z tego przepisu upiec bułki.

Moje pierwsze i z pewnością nie ostanie bagietki, są jak sam tytuł rzecze – idealnie chrupiące, w środku bardzo miękkie. Idealne nawet z

samym masłem na weekendowe śniadanie.

Przepis z bloga Liski

Użyłam drożdży świeżych – dwa razy tyle co suszonych. Nie nacinałam.

 

chrupiace bagietki

chrupiace bagietki

 

Dzień przed pieczeniem przygotować  zaczyn:

  • 110 g mąki pszennej
  • 75 g wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży suszonych

Wszystkie składniki wymieszać. Przykryć folią i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.

Rano dodać:

  • 335 g mąki
  • 225 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy/ oleju

Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta.
Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 h do wyrośnięcia.

Podzielić  ciasto na 2  części,  z każdej uformować długą bułkę. Spryskać z wierzchu olejem. Ułożyć  na dużej blasze na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte bagietki nacinamy ostrym nożykiem lub żyletką.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Na dnie piekarnika umieścić kostki lodu lub podczas pierwszych 15 minut pieczenia, spryskiwać piekarnik czystą.  Wstawić bagietki i piec ok. 20-25 minut.

forma do bagietek

forma do bagietek

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: