Start » Ciasta - placki

Chrupki placek

3 czerwca 2010 0 Komentarzy

Chrupki placek u mnie w wersji z ryżem preparowanym. W smaku przypomina mi nieco „szyszki” – popularny wiele lat temu przysmak, bez pieczenia,  z krówek i właśnie z takiego ryżu. Przepis z książki “Wielka kuchnia amerykańska”, w wersji lekko zmodyfikowanej.

chrupki placek

5 szklanek ryżu preparowanego / płatków pszennych

1/2 szklanki margaryny / masła

1 szklanka chrupek toffi/ orzechowych

100 g wiórków kokosowych

400 g skondensowanego mleka słodzonego

1 szklanka startych orzechów laskowych

Pokruszyć 3 szklanki płatków pszennych. Masło stopić, dodać do płatków, wymieszać z wiórkami kokosowymi i chrupkami.  W formie wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć masę. Wylać mleko skondensowane, posypać orzechami i 2 szklankami pozostałych płatków pszennych. Po ostudzeniu kroić na kawałki.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170stopni C około 25-30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: