Start » Ciasta ptysiowe

Churros

4 stycznia 2012 0 Komentarzy

Churros (czytać: czurros), to smażone ciasto ptysiowe wyciskane tylką o kształcie gwiazdy. Popularne m.in.  krajach Ameryki Południowej czy Hiszpanii.

Ostatnie danie meksykańskie. Nie próbowałam ( nie zawsze mam ochotę na potrawy smażone w głębokim tłuszczu), ale rozeszły się co do sztuki :) .

Należy spożyć w dniu przygotowania, bo traci chrupkość.

Przepis z książki  „Kuchnia meksykańska”, autor: Marlena Spieler.

churros

churros

  • 225 ml wody
  • skórka z cytryny
  • 6 łyżek masła
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 125 g mąki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (dodałam łyżeczkę)
  • 1/2 – 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 3 jajka
  • olej do smażenia

DO POSYPANIA:

  • cukier puder
  • cynamon

Zagotować wodę ze skórką cytrynową. Dodać masło i sól, gotować do rozpuszczenia masła. Dodać mąkę, cynamon, olejek waniliowy. Zdjąć z ognia, mieszać, aż do uzyskania konsystencji puree ziemniaczanego. Dodawać po jajku, ucierać drewnianą łyżką.

Rozgrzać olej do temperatury około 180 stopni C.

Do szprycy przełożyć ciasto (tylka powinna mieć kształt gwiazdy ) wyciskając kawałki o długości 12 cm wprost do gorącego oleju. Smażyć około 2 minut z każdej strony. Ciasteczka puchą podczas smażenia. Wyciągać łyżką cedzakową i osączać na papierowym ręczniku.

Oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: