Start » Ciastka, ciasteczka

Ciasteczka ze świeżym imbirem

25 grudnia 2014 2 Komentarze

Rewelacyjne herbatniki ze świeżo startym imbirem. W oryginalnym przepisie było go 1/3 szklanki. Zmniejszyłam jego ilość do 1czubatej łyżki, a i tak  jest mocno dominujący.
Ciastka te bardzo dobrze sprawdzą się do zawieszenia na choince, ponieważ są dość twarde i nie kruszą się.
Przepis lekko zmodyfikowany  z książki: „Ciasteczka:  1001przepisów z całego świata i na każdą okazję”.

herbatniki imbirowe

herbatniki imbirowe

  • 1/2szklanki  jasnego brązowego cukru
  • 80 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżka startego imbiru
  • szczypta soli

 

W rondelku podgrzać na małym ogniu masło, cukier i mleko, aż do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia.
Dodać mąkę, imbir, sól. Zagnieść ciasto. Owinąć je folią i schłodzić przez 1h w lodówce.
Rozwałkować na grubość 1/2 cm, wykrawać ciastka.
Wyłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 15 minut, aż ciastka się lekko zarumienią.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Komentarze »

  • didi pisze:

    1/2 jasnego brązowego cukru? 1/2 czego? Szklanki, łyżki, opakowania?

  • Mirencja (author) pisze:

    Szklanki :)

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: