Start » Ciastka, ciasteczka

Ciastka daktylowe

8 kwietnia 2013 0 Komentarzy

Orientalne, smażone ciastka z daktylowym nadzieniem. W oryginalnym przepisie z miodowym syropem, który pominęłam, bo są wystarczająco słodkie.
Najlepiej przygotować je 2-3 dni przed podaniem.
Daktyle można wcześniej namoczyć.

 

ciastka daktylowe

ciastka daktylowe

CIASTO:

  • 100 g kaszy manny
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 ml oliwy
  • sezam

FARSZ:

  • 250 g daktyli
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

  • olej do smażenia

CIASTO:

Wymieszać kaszę, mąkę, sól. Dodać oliwę. Wyrobić ciasto. Wlać wodę, energicznie wyrabiać, aż będzie elastyczne i gładkie. Owinąć folią i odstawić na 30 minut.

 

FARSZ:

Daktyle zmiksować z sokiem. Dodać skórki i cynamon.

Ciasto rozwałkować na paski o grubości 3-4 cm. Nadziewać je farszem. Zlepić brzegi ciasta i pokroić w romby. Obsypać sezamem.
Smażyć w rozgrzanym oleju, na złoto.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: