Start » Ciastka, ciasteczka

Ciastka dyniowe z żurawiną

24 października 2014 0 Komentarzy
ciastka dyniowe z żurawiną

ciastka dyniowe z żurawiną

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki puree z dyni *
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka świeżej żurawiny
  • 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich

 

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i dodać masło. Rozdrobić, aż będzie przypominać bułkę tartą. Dodać cukier, puree z dyni, skórkę pomarańczową. Dodać orzechy i żurawinę (większe owoce pokroić na 2-3 kawałki). Wymieszać.
Nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

* Dynię pokroić wraz ze skórką, na kawałki, przełożyć do naczynia żaroodpornym i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut, aż będzie miękka. Po ostudzeniu wydrążyć miąższ.
Można też ugotować dynię na parze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: