Start » Desery

Ciastka owsiane z amarantusem

6 października 2017 0 Komentarzy

Bezglutenowe (jeśli użyjemy bezglutenowych płatków owsianych), bez rafinowanego cukru owsiane ciastka z amarantusem.  Smaczne, zdrowe, dobre w szczególności dla małych dzieci.
Popping czyli amarantus ekspandowany (preparowany) jest o wiele bardziej subtelny w smaku niż ziarna przed obróbką. A obfituje w białko, sporo w nim żelaza, wapnia i witamin (A, B, C, E).

 

ciastka owsiane z amarantusem

ciastka owsiane z amarantusem

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich (220 g )
  • 130 g suszonych daktyli
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g poppingu z amarantusa
  • 20 g surowej kaszy jaglanej
  • 50 g zmielonego słonecznika
  • 200 g musu jabłkowego bez cukru
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego

 

Daktyle zalać niewielką ilością wody, chwilę gotować. Jak zmiękną odcedzić, zblendować na gładką masę. Wymieszać dokładnie z wszystkimi składnikami.
Do foremek na muffinki przełożyć masę, ugnieść. Można
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 25-30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: