Start » Ciasta - placki

Ciasto bananowe

11 grudnia 2010 0 Komentarzy

Typowe ciasto wegetariańskie – czyli bez dodatku cukru i z mąką razową (piekłam ze zwykłej mąki).

Bardzo pyszne, nieco kojarzy mi się z muffinami – zarówno poprzez prostotę wykonania jak i smakowo.

Słodycz zapewniają banany, a olej czyni ciasto mocno wilgotnym.

Autorka pisze, że połowę bananów można zamienić na owoce typu: gruszki, morele, ananasy czy jabłka.

Przepis  z książki Sarah Brown   “Kuchnia wegetariańska”.

ciasto bananowe

500 g przetartych dojrzałych bananów

50 g posiekanych orzechów

100 ml oleju słonecznikowego

100 g rodzynek

75 g płatków owsianych

150 g drobnej pszennej mąki razowej

1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

szczypta soli

Wszystkie składniki połączyć. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki o pojemności 500 g ( u mnie forma kwadratowa o boku 20 cm  ).Piec 50-60 minut , do suchego patyczka.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: