Start » Ciasta - ucierane, babki, muffiny

Ciasto daktylowe z piniami

7 sierpnia 2015 0 Komentarzy

Ciasto bez dodatku  -cała słodycz  pochodzi z daktyli i niewielkiej ilości miodu.

ciasto z daktylami i piniami

ciasto z daktylami i piniami

 

  • 200 g suszonych daktyli
  • 80 g pinii, posiekanych
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kaszy manny
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g masła
  • szczypta soli

 

Daktyle drobno pokroić, zalać wodą, odstawić na około 1h, aby zmiękły. Odcedzić.
Masło zmiksować z mąką, kaszą, solą, proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto.
Przełożyć je do formy o średnicy 23 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: