Start » Ciasta - placki

Ciasto daktylowo-bananowe

6 grudnia 2010 0 Komentarzy

Ciasto bez dodatku cukru, a  cała słodycz pochodzi z owoców.

Jest mocno wilgotne , o intensywnym  aromacie bananów.  Konsystencje ma nieco ” puddingowatą „, więc świetnie się wkomponowują  się tu kawałki orzechów.

Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm.

Przepis Sarah Brown z książki  “Kuchnia wegetariańska”.

ciasto daktylowo-bananowe

2 dojrzałe banany

250 g suszonych daktyli

100 g siekanych orzechów włoskich

100 g masła

2 jajka

75 g  mąki pszennej razowej

50 g chleba świętojańskiego w proszku

łyżeczka aromatu waniliowego

Daktyle zalać wodą, tak, by je tylko przykryła. Gotować 20 minut, aż powstanie gęsta pasta. Ochłodzić, ubić z masłem. Dodać przetarte banany, jajka, mąkę, chleb świętojański i orzechy oraz aromat waniliowy. Przełożyć do  wysmarowanej tłuszczem kwadratowej formy o boku 20 cm

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: