Start » Ciasta - placki

Ciasto daktylowo-pomarańczowe

28 grudnia 2010 0 Komentarzy

Kolejne ciasto bez jajek, oraz cukru ale za to z bardzo słodkimi daktylami. Charakterystyczny smak nadają pomarańcze.

Trochę poszłam na skróty – nie chciało mi się czekać aż masło będzie miękkie – i z ciasta zrobiłam kruszonkę.

O ile macie miękkie masło, ciasto robi się bardzo szybko.

Można dodać do ciasta wiórki kokosowe.

Przepis z ” Kuchnia wegetariańska” Sarah Brown

ciasto daktylowe

  • 500 g suszonych pokrojonych daktyli
  • pokrojona ze skórką pomarańcza
  • 100-150 ml wody
  • 350 g mąki pszennej razowej
  • 350 g płatków owsianych
  • 350 g masła / margaryny
  • 2 łyżki miodu (płynnego)

Daktyle i pomarańczę zalać wodą, gotować pod przykryciem 20 minut. Przestudzić, zmiksować (wg mnie jest to zbędne).

Wymieszać płatki owsiane, masło i miód. Połowę rozłożyć na wytłuszczonej blasze o wymiarach 33 cm x 23 cm. Ugnieść. Wyłożyć masę daktylowo-pomarańczową, przykryć resztą ciasta.

Kroić po wystudzeniu.

Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku około 25-30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: