Start » Ciasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe z budyniem i jabłkami

7 marca 2011 0 Komentarzy

Była ochota na ciasto drożdżowe, były jabłka, plus reszta ciasta na kruszonkę, która została w lodówce po ostatnim wypieku.

Wyszło pyszne ciasto, takie jak lubię najbardziej: miękkie, wilgotne od owoców, przełamane masą z budyniu. 🙂

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem

CIASTO:

  • 60 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 500 g mąki
  • 150 g masła /margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • 3 jabłka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego

CIASTO:

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i mlekiem, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z masłem, dodać resztę cukru, drożdże, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę do pieczenia (u  mnie 24 cm x 28 cm), wyłożyć obrane, pokrojone jabłka,  posmarować budyniem. Dodatkowo posypałam kruszonką. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: