Start » Ciasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe z mąką razową i porzeczkami

5 lipca 2012 0 Komentarzy

Ciasto drożdżowe, z dodatkiem mąki razowej.
Wyszło pyszne, puszyste i wcale jego smak nie ucierpiał z powodu domieszki pełnoziarnistej mąki, którą chcę częściej zastępować zwykłą białą mąkę. Następnym razem zdecyduję się na wypiek z 100% dodatkiem mąki razowej.
Wyrabiałam w maszynie do chleba.

ciasto drozdzowe razowe

ciasto drozdzowe razowe

CIASTO:

  • 1 1/3szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 90 g stopionego masła
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 200 – 250 g porzeczek

KRUSZONKA:

  • 10 łyżek mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • cukier migdałowy

 

CIASTO:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżeczką mąki, wymieszać z letnim mlekiem. Odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
Żółtka ubić z cukrem, dodać do przesianych mąk. Połączyć z rozczynem i solą. Wlać ostudzone masło. Wyrabiać ciasto 5-10 minut, odstawić do wyrośnięcia na około 1h.

KRUSZONKA:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne mało, posiekać całość nożem. Dodać cukier i cukier migdałowy. Zagnieść ciasto, odstawić w chłodne miejsce.

 
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, na cieście rozłożyć wyszypułkowane porzeczki. Posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: