Start » Ciasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i śliwkami

28 lipca 2017 0 Komentarzy

Najsmaczniejsze, sprawdzone połączenie: puchate ciasto drożdżowe, owoce – najlepiej kwaskowate i kruszonka.

drożdżowe z porzeczkami i śliwkami

drożdżowe z porzeczkami i śliwkami

 

CIASTO:

  • 30 dag drożdży
  • 140 g cukru
  • 500 g mąki
  • 10 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g stopionego masła

DODATKOWO:

  • 200 g czarnej porzeczki
  • 200 g śliwek

KRUSZONKA:

  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 60 g masła

 

CIASTO:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać z jajkami, resztą cukru i masłem. Dodawać stopniowo mąkę, zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy do pieczenia o wymiarach 30 cm na 25 cm.

 

DODATKOWO:

Śliwki wypestkować, porzeczki wyszypułkować. Umyte i osuszone owoce wyłożyć na cieście.

 

KRUSZONKA:

Rozetrzeć palcami składniki kruszonki. Wysypać na owoce.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: