Start » Ciasta kruche

Ciasto figowe

11 października 2015 0 Komentarzy

Kruche ciasto z bajecznym nadzieniem różano-śliwko-figowym.
Przepis z miesięcznika „Kuchnia”, z moimi zmianami. Do ciasta użyłam konfitury różanej, którą robiłam latem wg tego przepisu.

tarta z różą i figami

tarta z różą i figami

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki z amarantusa
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 100 ml zimnej kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru

NADZIENIE:

  • 1 kg śliwek
  • 5 fig świeżych
  • 150 konfitury z róży

CIASTO:

Masło posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce minimum 1h.
Formę do tarty wyłożyć połową ciasta, wylepiając nim także boki formy.
Wysmarować konfiturą różaną, wyłożyć wydrylowane wiśnie oraz pokrojone w ósemki figi.
Resztę ciasta pokroić na paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę na cieście.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5h.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: