Ciasto gruszkowe
Ciasto z gruszkami jest mało słodkie i nie zawiera żadnego tłuszczu. To pewnie dobra wiadomość dla liczących kalorie .
Ogólnie to ciasto to bardziej gruszki w cieście, choć dałam ich o około 200 g mniej niż w przepisie.
Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Posypałam cukrem pudrem.
Przepis z ” Ciasta i placki – kolekcja kuchni włoskiej”.
- 1 kg gruszek
- 100 g mąki
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić.
Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Delikatnie połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dolać mleko oraz białka ubite ze szczyptą soli. Dodać gruszki i ostrożnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.

Dodaj komentarz!