Start » Ciasta - placki

Ciasto gruszkowe

19 czerwca 2011 0 Komentarzy

Ciasto z gruszkami jest mało słodkie i nie zawiera żadnego tłuszczu. To pewnie dobra wiadomość dla liczących kalorie :) .

Ogólnie to ciasto to bardziej gruszki w cieście, choć dałam ich o około 200 g mniej niż w przepisie.

Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Posypałam cukrem pudrem.

Przepis z  ” Ciasta i placki – kolekcja kuchni włoskiej”.

ciasto gruszkowe

ciasto gruszkowe

  • 1 kg gruszek
  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić.

Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Delikatnie połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dolać mleko oraz białka ubite ze szczyptą soli. Dodać gruszki i ostrożnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: