Ciasto „Kocia kuweta”
Popularne w sieci ciasto, w sam raz podpasowało mi na Halloween. Generalnie środek może stanowić dowolne ciasto lub deser. Najważniejsza jest tu warstwa udająca koci żwirek. Ja zdecydowałam się na sernik, który piekłam w foremce wielkością idealnie odpowiadającej wielkości plastikowego pojemnika.
Docelowo podaje się go w specjalnie zakupionej do zaserwowania tego ciasta kuwecie wraz łopatką.
Przepis na sernik stąd. Pominęłam na wierzchu warstwę bitej śmietany na serniku.
SPÓD:
- 160 g ciastek maślanych
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- 30 g roztopionego masła
MASA SEROWA:
- 250 g zmielonego twarogu
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- 110 g cukru
- 125 ml kremówki
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy / likieru pomarańczowego*
MUS DYNIOWY:
- 300 g mascarpone
- 100 ml kremówki
- 250 g puree z dyni
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
WIERZCH:
- herbatniki, użyłam upieczonych wg tego przepisu, bez nadzienia, najlepiej z dodatkiem płatków owsianych
- cukierki toffi
SPÓD:
Ciastka, przyprawy i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm (użyłam formy kwadratowej o bokach 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Wyłożyć masę ciasteczkową. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Przelać na spód ciasteczkowy. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C, około 45 minut. Powierzchnia sernika przy dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 3 h przed nałożeniem musu.
MUS DYNIOWY:
Zmiksować schłodzone masacrpone oraz schłodzoną kremówkę i cukier. Pod koniec dodać schłodzone puree z dyni, skórkę pomarańczową, przyprawy, dalej ubijając do połączenia.
Mus dyniowy wyłożyć na schłodzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Upieczone ciasto/deser przełożyć do plastikowego pojemnika/ nowej kuwety.
Pokruszyć na wierzch ciastka.
Cukierki toffi rozpuścić w mikrofali, uważając, by ich nie przypalić. Z kilku cukierków - lekko ostudzonych -uformować koci stolec. Z dwóch/trzech uformować kulki, obtoczyć okruszkami ciastek, na wzór zbrylonego moczu.
* Dodałam startą skórkę pomarańczową.
Smacznego

Dodaj komentarz!