Start » Halloween

Ciasto „Kocia kuweta”

2 listopada 2014 0 Komentarzy

Popularne w sieci ciasto, w sam raz podpasowało mi na Halloween. Generalnie środek może stanowić dowolne ciasto lub deser. Najważniejsza jest tu warstwa udająca koci żwirek. Ja zdecydowałam się na sernik, który piekłam w foremce wielkością idealnie odpowiadającej wielkości plastikowego pojemnika.
Docelowo podaje się go w specjalnie zakupionej do zaserwowania tego ciasta kuwecie wraz łopatką.
Przepis na sernik stąd. Pominęłam na wierzchu warstwę bitej śmietany na serniku.

ciasto  kocia kuweta

ciasto kocia kuweta

SPÓD:

  • 160 g ciastek maślanych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • 30 g roztopionego masła

MASA SEROWA:

  • 250 g zmielonego  twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 110 g cukru
  • 125 ml kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy / likieru pomarańczowego*

MUS DYNIOWY:

  • 300 g mascarpone
  • 100 ml kremówki
  • 250 g puree z dyni
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru

WIERZCH:

  •   herbatniki, użyłam upieczonych wg tego przepisu, bez nadzienia, najlepiej z dodatkiem płatków owsianych
  • cukierki toffi

SPÓD:

Ciastka, przyprawy i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm (użyłam formy kwadratowej o bokach 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Wyłożyć masę ciasteczkową.  Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

MASA SEROWA:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki  zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Przelać na spód ciasteczkowy. Piec w piekarniku nagrzanym do  160 stopni C,  około 45 minut. Powierzchnia sernika przy dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 3 h przed nałożeniem musu.

MUS DYNIOWY:
Zmiksować schłodzone masacrpone oraz schłodzoną kremówkę i cukier. Pod koniec dodać  schłodzone puree z dyni, skórkę pomarańczową, przyprawy, dalej ubijając do połączenia.
Mus dyniowy wyłożyć na schłodzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Upieczone ciasto/deser przełożyć do plastikowego pojemnika/ nowej kuwety.
Pokruszyć na wierzch ciastka.
Cukierki toffi rozpuścić w mikrofali, uważając, by ich nie przypalić. Z kilku cukierków -  lekko ostudzonych  -uformować koci stolec. Z dwóch/trzech uformować kulki, obtoczyć okruszkami ciastek, na wzór zbrylonego moczu.

* Dodałam startą skórkę pomarańczową.

Smacznego :)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: