Start » Ciasta kruche

Ciasto rabarbarowe

9 maja 2011 1 Komentarz

Na umiarkowanie słodkim cieście spoczywa warstwa kwaskowatego rabarbaru, a na nim rozpościera się  pierzynka z bezy. Połączenie trafione, ale nie każdemu będzie odpowiadać. Bezy nie są twarde, mają postać lekko sztywnej pianki.

Przepis pochodzi z książki : „Encyklopedia smakosza.Wypieki” M.Kaltenbach, F.-W. Ehlert

ciasto rabarbarowe

ciasto rabarbarowe

CIASTO:

75 g twarożku

  • 60 g cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 szczypty soli
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia

WIERZCH RABARBAROWY:

  • 1 kg rabarbaru
  • 2  łyżki cukru
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2 łyżki okruchów c ciasta / sucharów

MASA BEZOWA:

  • 5 białek
  • 120 g cukru

CIASTO:

Twarożek utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, solą, olejem, mlekiem i żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połowę mąki dodać do masy żółtkowej i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać resztę mąki i energicznie zagnieść ciasto. Przykryć folią i odstawić na 20 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wyłożyć formę (wysmarować ją masłem) o średnicy 26 cm, robiąc po bokach margines. Ciasto przykryć pergaminem, zasypać nasionami roślin strączkowych, piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć pergamin i nasiona, spód posypać okruchami ciasta, na wierzchu ułożyć rabarbar. Piec około 35 minut. Wyjąć z piekarnika.
Temperaturę zwiększyć do 220 stopni C. Wierzch ciasta ozdobić pianą z białek. Piec jeszcze 10 minut

WIERZCH RABARBAROWY:

Rabarbar obrać, pokroić na 4 cm kawałki, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać, odstawić.

MASA BEZOWA:

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Pianą napełnić strzykawkę do dekoracji z końcówką w kształcie gwiazdy.

ciasto rabarbarowe przekrój

ciasto rabarbarowe przekrój

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Komentarz »

  • Ania Wegetarianka pisze:

    Fantastycznie wygląda. Zrobię je w przyszłym tygodniu, fajnie jak by wyszło takie ładne jak na zdjęciu.

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: