Start » Serniki

Ciasto serowo-orzechowe

14 marca 2016 0 Komentarzy

Przekładane ciasto z masą serową gotowaną, a nie pieczoną. W szybszej wersji ciasto można zastąpić herbatnikami.

ciasto serowo-orzechowe

ciasto serowo-orzechowe

 

CIASTO:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu

MASA SEROWA:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka
  • cukier waniliowy

MASA ORZECHOWA:

  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 350 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 150 g masła

CIASTO:

Rozpuścić masło, dodać miód, wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cukrem. Wbić jajka, wlać masło z miodem. Zagnieść ciasto. Rozwałkować.
Upiec 2 placki o wymiarach 25 cm x 40 cm w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut.

MASA SEROWA:

Roztopić masło z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać twaróg, ciągle mieszając. Podgrzewać kilka minut. Wlać mleko wymieszane z mąką i roztrzepane jajka. Gotować do zgęstnienia masy.
Wlać na spód ciasta. Przykryć 2-gim plackiem. Odstawić do ostudzenia.

MASA ORZECHOWA:
Roztopić masło, dodać miód, cukier i orzeszki. Smażyć na małym ogniu mieszając przez  5 minut. Wylać na wierzch ciasta. Ostawić do ostudzenia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: